Bunaken Nationaal Park

Een maritiem park met een rijk koraal ecosysteem

Bunaken eiland is gelegen in het hart van het bekende Bunaken Nationaal Park, een maritiem park in het noorden van Sulawesi, Indonesië. Het park is gelegen nabij het centrum van de Koraal driehoek en is een natuurlijke leefomgeving voor ongeveer 400 soorten koraal en vele vissen, reptielen en zeezoogdieren.

Een zeer rijk koraal ecosysteem omvat het grootste deel van het Bunaken Nationaal Park, gedomineerd door barrier reef koralen. Kenmerkend is een 25-50 meter verticale koraalwand die is begroeid met veel verschillende soorten sponzen, gorgonen, anemonen en hard en zacht koraal.

Tonijn, barracuda, makreel, zeilvissen, wimpelvissen, maanvissen, snappers, vlindervissen en vele andere soorten komen voor in de wateren van Bunaken Nationaal Park. Adelaarsroggen en whitetip en blacktip rifhaaien worden soms waargenomen in de eindeloze diepten en zeeschildpadden komen veelvuldig voor langs de koraalriffen. Zoogdieren zoals dolfijnen en grienden zijn vaak aan de oppervlakte te zien terwijl dugongs of zeekoeien soms grazen in de ondiepe vlakten. Ook bultrug walvissen, orca's and potvissen komen zo nu en dan voor in het gebied.

Hoe op Bunaken te komen

Bunaken eiland is alleen bereikbaar met een boot en het is een klein uurtje varen om van Manado naar het eiland te komen. Manado heeft een internationaal vliegveld en er zijn dagelijkse vluchten vanuit vele Indonesische steden en 4 keer per week zijn er directe vluchten vanuit Singapore.

Indien afgesproken zullen wij onze gasten afhalen van het vliegveld of in Manado en vervolgens naar ons resort op Bunaken brengen. Als er geen afspraken met ons zijn gemaakt dan kan men de publieke boot naar Bunaken nemen of men huurt een speedboot met bemanning. De publieke boot vertrekt iedere dag (behalve op zon en feestdagen) van Manado naar Bunaken tussen 2 en 3 uur in de middag terwijl een gehuurde speedboot op afroep van Manado vertrekt.

Bunaken duiken

Bunaken duiken

Bunaken duiken